Met kroontjespen en liniaal, een bijzonder verhaal

Asserbos

 

Verhaalwandeling I  : Met kroontjespen en liniaal, een bijzonder verhaal

Na jarenlang als zorgboswachter gewerkt te hebben in het mooie Nationaal Park Drentsche Aa, ben ik, als gastschrijver voor de Boswachtersblog van Staatsbosbeheer op zoek gegaan naar verhalen uit het Asserbos .

Een bos waar je net als in andere bossen kan verdwalen, jezelf verliezen, verlopen.
Een bos waarin je jezelf ook kunt hervinden. En tóch is dit bos anders dan de meeste Drentse bossen
Zo anders oud ook..

Geen werkverschaffingsbos uit de jaren 30 als zovele Staatsbossen.
Het is een bos van 250 jaar oud.
En wat het zo dubbel anders maakt, is dat er gescheiden door een smalle beek ,er nog een veel ouder strook bos ligt. Een bos uit de tijd dat Hugo de Groot uit zijn boekenkist klom en Piet Heyn zijn zilvervloot won.

Ik heb veel over het bos gefilosofeerd, gesprekken gevoerd , me ingebeeld.
Verhalen gehaald uit verborgen DNA van bomen , diep geworteld in de geschiedenis. Het gaf mij moed, energie ,verlangen en hoop. En inspiratie voor een bijzonder wandelverhaal. We hebben in ons land een prinses die knuffelt met bomen word gezegd. Zo ben ik niet, maar ik snap haar wel en streel ze af en toe….

In mijn eigen natuur en landschapstaal is het een verhaal geworden over de planter van het bos, maar ook de VOC, Venetië,  de Asser aristocratie en grappen uit het bos komen in de wandeling voorbij. Het verhaal gaat naast de bijzondere inplant, uniek in deze tijd , óók  over de veranderingen in het bos. Waar een touwslagerij allang een wandelpad is en dames met hoepelrokken en heren met een hoge hoed alleen op de oude ansichtkaarten nog prijken. Verhalend over het bos dat er was, is en zal zijn.

Op een forse Drentse zwerfkei , midden in het bos staat een plaquette. Een plaquette van het hoofd van een man met een frans staartje in zijn haar. Een man, ongelooflijk gedreven en creatief. Wolter Hendrik Hofstede, dé man, dé planter van het bos.

Nalatend, een bijzondere erfenis.
Een levende erfenis.
Boordevol natuur en verhalen van eeuwen

Het mooie Asserbos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *